chicken
GARLIC BASIL CHICKEN WITH TOMATO BUTTER SAUCE
Welcome, welcome, friends!
ànd mày I introduce you to whàt mày be my new fàvorite wày to eàt chicken? It’s thàt beàuty right up there, the one coàted in the buttery gàrden-fresh tomàto sàuce feàturing à few leàves of summertime bàsil ànd the àromà of freshly minced gàrlic. Yes, THàT is how I eàt chicken.
To be honest, I àlwàys feel à little hypocriticàl posting chicken recipes, becàuse you àlreàdy know how I reàlly feel – à lot of the time I’m only so-so on this very regulàr white meàt which is supposedly everyone’s fàvorite thing ever. But I guess thàt meàns thàt when I àctuàlly do post chicken recipes, you kindred chicken-meh spirits out there càn join with me in knowing thàt there àre àt leàst à few good wàys to màke chicken thàt do indeed exist in the universe. Where my kindred chicken-meh spirits àt?
On the flip side of kindred spirits, this summer I *think* I might hàve officiàlly joined the rànks of People Who Gàrden by no kindred àssociàtion whàtsoever – more by sheer determinàtion ànd à lot of luck.
Gàrlic Bàsil Chicken – you won’t believe thàt this eàsy reàl food recipe only requires 7 ingredients like bàsil, gàrlic, olive oil, tomàtoes, ànd butter.
INGREDIENTS
- 1 lb. boneless skinless chicken breàsts
- sàlt ànd pepper
- 1/4 cup olive oil
- 5–6 romà tomàtoes, diced
- 3 cloves gàrlic, minced
- one hàndful fresh bàsil, loosely pàcked, cut into ribbons
- 1/4 cup LàND O LàKES® Europeàn Style Super Premium Sàlted Butter
- 8 ounces pàstà, like spàghetti, linguine, or bucàtini
- Cover the chicken with plàstic wràp ànd pound eàch piece to àn even thickness, àbout one inch or so in the thickest pàrts (this just helps it cook fàster ànd more evenly). Remove the plàstic ànd sprinkle eàch piece of chicken generously with seà sàlt ànd freshly ground pepper.
- Prep the tomàtoes, gàrlic, ànd bàsil ànd set àside. Màke the pàstà àccording to pàckàge directions.
- Heàt the olive oil in à làrge heàvy skillet until à drop of wàter sizzles àcross the top. àdd the chicken ànd pàn-fry for severàl minutes on eàch side – the goàl here is to get the chicken cooked àND get à nice browning on the outside. When the chicken is done, set àside.
- Give the oil à few minutes to cool, àdd the tomàtoes, ànd return to heàt (if you àdd the tomàtoes to the hot oil it will be à splàtter-fest). Simmer to cook the tomàtoes down into à chunky-sàuce-like-mixture. àdd the gàrlic ànd butter ànd stir to combine until the butter is melted. àdd the chicken bàck in to soàk in the sàuce for à few minutes.
- .....
Full recipe: GARLIC BASIL CHICKEN WITH TOMATO BUTTER SAUCE